Ανακοίνωση Νο 167
Με στόχο να ενημερωθείτε περιεκτικά, αφενός για το περιεχόμενο του υπό κατάθεση νέου εργασιακού νομοσχεδίου και τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβει για την ποιότητα και την ασφάλεια των εργασιακών μας σχέσεων και αφετέρου την απεργιακή κινητοποίηση όλων των συναδέλφων την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 σας παραθέτουμε συνοπτικά τα πλέον σημαντικά ζητήματα που το νομοσχέδιο τροποποιεί προς βάρος των εργαζόμενων.
Το σχέδιο νόμου, έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη ναρκοθετημένο εργασιακό δίκαιο που ισχύει από την ΠΥΣ 6 του 2012, με το πάγωμα των πολυετιών, την ορισμένη διάρκεια των ΣΣΕ και τις μισθολογικές διατάξεις της μετενέργειας.
Το νομοσχέδιο αντί να δίνει κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και προστασίας της εργασίας, απορρυθμίζει το ατομικό και το συλλογικό εργατικό δίκαιο, δίνει περαιτέρω ανασφάλεια στον κόσμο της εργασίας, ενδυναμώνει περαιτέρω το διευθυντικό δικαίωμα, περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας, προσδίδει αυξημένες ώρες εργασίας, και οδηγεί αναπόφευκτα σε… βέλτιστες εργοδοτικές αυθαιρεσίες!
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επηρεάζει αρνητικά και θέτει εμπόδια στη συλλογική διαπραγμάτευση και στους εργαζομένους του κλάδου μας.
Ιδιαίτερα και παράλληλα με τις υπόλοιπες και πολυπληθείς αντεργατικές διατάξεις του:
- Η αναγκαστική κωδικοποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων που ορίζει το νομοσχέδιο, δίνει το περιθώριο στην εργοδοτική πλευρά για επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου των ισχυόντων προστατευτικών όρων τους για τους εργαζόμενους από μηδενική βάση, κατά τη διάρκεια σύναψης νέας Συλλογικής, Κλαδικής ή Επιχειρησιακής Σύμβασης.
- Η αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών, η διατήρηση της παγκόσμιας πρωτοτυπίας της υπερεργασίας, και οι διατάξεις για την ατομική και όχι αποκλειστικά συλλογικής διευθέτησης του ωραρίου εργασίας όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αυξάνουν την εντατικοποίηση της εργασίας και υποσκάπτουν το συλλογικά ρυθμισμένο κλαδικό μας ωράριο.
- Οι διατάξεις για τη ρύθμιση της τηλεργασίας, δε δίνουν κατάλληλο χώρο στη σύναψη συλλογικών συμφωνιών, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων, δεν περιέχουν το δικαίωμα υπαναχώρησης του εργαζόμενου και επιστροφής του στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, χωρίς οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή. Πρόσθετα δεν προβλέπεται ότι η άρνηση του εργαζόμενου να αποδεχθεί τηλεργασία δεν αποτελεί αιτία μεταβολής των όρων και των συνθηκών απασχόλησης.
Συμπερασματικά, ενώ η ελληνική κοινωνία προσδοκά αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο οδηγείται η αγορά εργασίας σε μεγαλύτερη απορρύθμιση, ενώ απομακρύνεται σταθερά από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο με τη υπερίσχυση και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων έναντι της ατομικής διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου με τον εργοδότη.
ΣΤΙΣ 10 IOYNIOY ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης!
Για τις συλλογικές συμβάσεις, το ωράριο, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή μας!
Γιατί αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο, με Δημοκρατία, εργασιακή αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Π.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βάιος Νάκος Στέλιος Μουλακάκης