Ανακοίνωση Νο 158

Αφού μας βλέπουν σαν αριθμούς, να γίνουμε όλοι ένα!

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε χθες συνάντηση με στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας, με επικεφαλής τον ανώτερο Γενικό Διευθυντή κο Γ. Γεωργόπουλο. Το θέμα της συνάντησης ήταν το σχέδιο «Ανατολή» και το πλάνο μετασχηματισμού της Τράπεζας, χωρίς η συνάντηση αυτή να αποτελεί διαβούλευση.

Κατά τη συνάντηση αυτή, μας αναλύθηκαν οι τρεις πυλώνες του σχεδίου «Ανατολή», όπως έχουν δημοσιευθεί και επιγραμματικά συνοψίζονται: στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά το 2021, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας μαζί με τον μετασχηματισμό των διαδικασιών, ως εργαλείο αύξησης της αποτελεσματικότητάς της και στην περιστολή των εξόδων της Τράπεζας. Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν, στόχος της Τράπεζας, μετά από την ΑΜΚ, είναι η οριστική εξυγίανση και η λειτουργική κερδοφορία της.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα, αυτός επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους εργασίας, με σχεδιασμό μείωσης του προσωπικού σε βάθος τετραετίας, κατά 2000 εργαζόμενους.

Αφού ακούσαμε ένα ακόμα πλάνο που θα οδηγήσει την Τράπεζα σε υποτιθέμενη ανάπτυξη, με αγανάκτηση εκφράσαμε ότι:

  • Δε μπορεί οι ευρύτεροι σχεδιασμοί της Τράπεζας να αποτυγχάνουν και ο μοναδικός της στόχος που κάθε φορά επιτυγχάνεται να είναι η μείωση του προσωπικού. Πρέπει να σταματήσει πλέον ο αριθμός των εργαζομένων στην Τράπεζα να αποτελεί στόχο για εξυγίανση.
  • Η ανάπτυξη δια της συρρικνώσεως είναι οξύμωρη. Επαναλάβαμε ότι η ανάπτυξη έρχεται από τη λειτουργική εκμετάλλευση των ανθρώπινων πόρων και όχι από την απαξίωσή τους.
  • Με ανασφαλείς, χωρίς προοπτική και όραμα, το σύνολο των εργαζομένων της, με ευθύνη της πολιτικής της Τράπεζας για αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης αύξησης της παραγωγικότητας (κατά 40%), όπως το σχέδιο «Ανατολή» θέτει ως στόχο.
  • Αντί η Τράπεζα να προχωρά σε νέες προσλήψεις και εξωτερίκευση εργασιών, οφείλει να μετεκπαιδεύσει και να αξιοποιήσει το υπάρχον προσωπικό και όχι να το απαξιώνει δείχνοντάς του την πόρτα της «εθελουσίας εξόδου».

Οι θέσεις του Συλλόγου μας, τεκμηριώθηκαν όπως είχαμε με την Ανακοίνωσή μας Νο 155 δημοσιεύσει:

«Παραθέτουμε τα στοιχεία, όπως έχουν ανακοινωθεί στα αποτελέσματα της Τράπεζας, τα έτη 2019, 2020 και με το σχέδιο «Ανατολή»:

  • Μισθολογικό κόστος, χωρίς το κόστος εθελουσιών: 468 εκ. το έτος 2019, 424 εκ. το έτος 2020 (μείωση κατά 10%) και στόχο 360 εκ. με το σχέδιο «Ανατολή». Μείωση μισθολογικού κόστους από το 2019 μέχρι το σχέδιο «Ανατολή» 23%.
  • Διοικητικά έξοδα: 386 εκ. το έτος 2019, 404 εκ. το έτος 2020 και στόχο 350 εκ. με το σχέδιο «Ανατολή». Μείωση διοικητικών εξόδων από το 2019 μέχρι το σχέδιο «Ανατολή» 9,3%.
  • Δείκτης παραγωγικότητας προσωπικού: 150 το έτος 2019, 175 το έτος 2020 και στόχο 210 με το σχέδιο «Ανατολή». Αύξηση παραγωγικότητας των εργαζομένων από το 2019 μέχρι το σχέδιο «Ανατολή» 40%.
  • Δίκτυο καταστημάτων: 578 το έτος 2019, 484 το έτος 2020 (μείωση κατά 16,3%) και στόχο 430 με το σχέδιο «Ανατολή». Μείωση του Δικτύου καταστημάτων από το 2019 μέχρι το σχέδιο «Ανατολή» 26%.
  • Εργαζόμενοι: 11.600 το έτος 2019, 10.400 το έτος 2020 (μείωση κατά 10,5%) και στόχο 8.000 με το σχέδιο «Ανατολή». Μείωση των εργαζομένων από το 2019 μέχρι το σχέδιο «Ανατολή» 31%.

 

Άρα, η Τράπεζα ζητάει:

  • Μείωση του προσωπικού κατά 30% περίπου, με αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40%.
  • Ισοσκελισμό του μισθολογικού κόστους με τα διοικητικά έξοδα, καθώς τα έξοδα μειώνονται με μικρότερο ρυθμό.
  • Κυρίως όμως, την περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο δείκτης έξοδα προς έσοδα είναι στο 43% από το 2019, ενώ ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι 51% και των ευρωπαϊκών 65,7%.»

 

Συνάδελφοι,

Όσοι «οραματίζονται» επιβίωση της Τράπεζας χωρίς τους εργαζόμενους, θα απογοητεύσουν ακόμα και τους μετόχους που επιθυμούν να προσελκύσουν.

Για εμάς τους εργαζόμενους, η εργασία στην Τράπεζα, είναι θέμα επιβίωσης, την οποία έχουμε συνυφασμένη με την επιβίωση της Τράπεζας. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των προκλήσεων, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας, αγωνιζόμενοι κάθε μέρα από τη θέση μας, τόσο για τη δουλειά μας, όσο και για την Τράπεζα. Το επαναλαμβάνουμε και στη δυσκολότερη σημερινή περίσταση εν μέσω πανδημίας, επιτυγχάνοντας όλους τους επί μέρους στόχους που τέθηκαν.

Είναι ώρα ευθύνης για τους Συλλόγους, αλλά και ώρα ατομικής ευθύνης του κάθε συναδέλφου και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σχέδια της Τράπεζας απειλούν ευθέως και καθολικά την εργασιακή μας υπόσταση.

Απέναντι στην απειλή αυτή, η συλλογικότητα είναι η μόνη απάντηση. Σε συντονισμό με την ΟΤΟΕ, οι τρεις Σύλλογοι, ΣΕΤΠ, ΣΕΤΑΠ και ΣΥΣΠ ΕΤΒΑ, έχουμε αναλάβει κοινή δράση, πραγματοποιούμε κοινές παρεμβάσεις και σχεδιάζουμε τον αγώνα μας, για να αναχαιτίσουμε τα αντεργατικά σχέδια της Τράπεζας.

Σε αυτό τον αγώνα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε μαζί.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Π.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Βάιος Νάκος               Στέλιος Μουλακάκης

 

       Γίνετε μέλος του

             Συλλόγου μας 

                     1142  

          Ακολουθείστε μας

            σε 1 & 2

                SETP logo 3

 

Go to top