ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Την 1η Μαίου του 1886, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη γενικής απεργίας, με βασικό αίτημα την θεσμοθέτηση της οκτάωρης εργασίας. Στο Σικάγο, οι κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν σύντομα σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, που τελικά είχαν νεκρούς και σοβαρά τραυματίες, συλλήψεις και προσαγωγές. Ωστόσο, το βασικό αίτημα των απεργών κατακτήθηκε!
Το 1889 στο Παρίσι, η Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνής, αναγνωρίζοντας το αίτημα και τον αγώνα αυτό σαν σημείο αναφοράς για το εργατικό κίνημα, αποφάσισε να τιμάται κάθε χρόνο η πρώτη Μάιου με κινητοποιήσεις και γενικές απεργίες σε όλο κόσμο. Από τότε και μέχρι σήμερα, η πρώτη Μάιου αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και αγώνα, καθώς μέσα από τις γενικές απεργίες δίνονται πάντα τα νέα αιτήματα του εργατικού κινήματος.
Στην Ελλάδα, η πρώτη επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται το 1893. Αυτή οργανώθηκε από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Ο Καλλέργης, με βασικά αιτήματα την οκτάωρη εργασία, την κυριακάτικη αργία και την παροχή σύνταξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν για λόγους που σχετίζονται με την εργασία τους, έθεσε τα αιτήματα σε ψήφισμα σε μία συγκέντρωση δύο χιλιάδων εργαζόμενων. Την 1η Δεκεμβρίου, το ψήφισμα κατατέθηκε στη βουλή, με δύο χιλιάδες υπογραφές, αλλά μόνο αποτέλεσμα τη σύλληψη του Καλλέργη.
Χρειάστηκαν 27 ακόμα χρόνια και πολλοί αγώνες, πολλές φορές και αίμα, μέχρι να θεσμοθετηθεί η οκτάωρη απασχόληση και η υποχρεωτική ασφάλιση εργατών και υπαλλήλων στη χώρα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που πρώτος ο Καλλέργης είχε θέσει.
Εφέτος, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, δεν μπορούν να επισκιάσουν το μήνυμα της ημέρας και τη σημασία του για όλους τους εργαζόμενους.
Ούτε τα διαρκή αιτήματά μας για την προστασία της απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, των αμοιβών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Τιμώντας την ημέρα αλλά και τον Στ. Καλλέργη, ο Σύλλογος μας, θα καταθέσει στεφάνι στον αδριάντα του πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, στην Πλατεία του Εργάτη, (Πειραιώς και Π. Ράλλη).
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ