Απάντηση στον τυχοδιωκτικό συνδικαλισμό
Επιφυλαχθείτε στα… «Προσκόμματα»!
Στη δύσκολη συγκυρία για το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας (πλάνα αναδιάρθρωσης, κόκκινα δάνεια κλπ), με την αξιολόγηση των θεσμών να παραμένει ανοικτή, και τις συνέπειες για την οικονομία της χώρας συνολικά, η υπεύθυνη στάση των εκπροσώπων των εργαζομένων, επιβάλλει τη εξεύρεση λύσεων σε εργασιακά ζητήματα και όχι την ανεύθυνη συμπεριφορά δημιουργίας εντυπώσεων.
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε, για ακόμα μια φορά, να ασχοληθούμε με τον ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος Πρώην Τράπεζας Κύπρου) και αυτή τη φορά, όχι μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για την προστασία των συναδέλφων που έπεσαν θύματα της παραπλανητικής και δήθεν επαναστατικής δράσης του.
Αναφερόμαστε στην πρόσφατη προσπάθειά του να εφεύρει προβλήματα (και «προσκόμματα» ίσως) στην ένταξη του συνόλου του προσωπικού στο νέο ενιαίο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για να μπορέσει άλλη μια φορά, να λειτουργήσει ως αυτόκλητος σωτήρας.
Ενώ αρχικά διατυμπάνισε ότι θα δράσει σε συνεργασία και με άλλους Συλλόγους, δεν εξήγησε ποτέ, γιατί τελικά έμεινε μόνος του, να κυνηγάει μάγισσες.
Εξέδωσε αγωνιστικό κάλεσμα αντίστασης απέναντι σε μια μονομερή παροχή της Τράπεζας, καλώντας τους συναδέλφους να υπογράψουν «με κάθε επιφύλαξη» στην αίτηση ένταξης στο νέο ασφαλιστήριο, με την υπόσχεση «δικαίωσής τους» από το Υπουργείο Εργασίας.
Το μόνο που πέτυχε, ήταν οι συνάδελφοι που εξαπατήθηκαν να μην ενταχθούν στο νέο ασφαλιστήριο πρόγραμμα. Οι συνάδελφοι, που εμμένουν στην «επιφύλαξη», παραμένουν ανασφάλιστοι με τους όποιους κινδύνους διατρέχουν να βαραίνουν το «Σύλλογο της περιορισμένης ευθύνης».
Μετά και την τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας (14/3), εξέδωσαν άλλη μια ανακοίνωση, που θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια με αντικείμενο «Πώς να λέτε τίποτα γράφοντας πολλά».
Το υπουργείο θεωρεί οικειοθελή παροχή το ομαδικό ασφαλιστήριο πρόγραμμα (αναφέροντάς το ως «προτεινόμενο πρόγραμμα») και όχι συμβατική υποχρέωση, απορρέουσα από Επιχειρησιακή Σύμβαση του 2001, για αυτό και προτρέπει την ένταξη όλου του προσωπικού.
Ο όρος «προσκόμματα» που χρησιμοποιεί το Υπουργείο, αναφέρεται στη διατύπωση επιφύλαξης στην αίτηση ένταξης των εργαζομένων, μιας και η Τράπεζα ενέταξε το προσωπικό στην παροχή χωρίς εξαιρέσεις.
Ενώ το προηγούμενο διάστημα το νέο πρόγραμμα υγείας, «ήταν στο κρεβάτι του Προκρούστη» και αποτελούσε «περιορισμό δικαιωμάτων», μετά από την παραίνεση του Υπουργείου, ο Σύλλογος Περιορισμένης Ευθύνης, βαφτίζει «απόλυτα θετική την ένταξη όλων των συναδέλφων στο προτεινόμενο από την Τράπεζα πρόγραμμα». Διδάσκοντας πάλι σεμινάριο με θέμα «Πώς να φαίνεται ότι κάνατε πολλά, κάνοντας… τίποτα».
Συνάδελφοι,
Η πρακτική παραπλάνησης για άγρα πελατείας του ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος πρώην Τράπεζας Κύπρου), αυτή τη φορά αποκαλύφτηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, δυστυχώς έχοντας και θύματα όσους συναδέλφους τον πίστεψαν.
Ο Σύλλογος μας:
- Καλεί το ΣΕΥΤΠΕ να μην χρησιμοποιεί σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η υγεία των συναδέλφων και των οικογενειών τους, κρατώντας τους ομήρους, προκειμένου να κρύψει τα δικά του αδιέξοδα.
- Καλεί, όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ένταξης στο πρόγραμμα, να επικοινωνήσουν μαζί μας.
- Καλεί όσους συναδέλφους κάνουν χρήση του προγράμματος, να μας ενημερώνουν για την αποτίμηση της χρήσης του, ώστε να εντοπίζουμε και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε έγκαιρα τυχόν δυσλειτουργίες του.
- Καταγράφει και συγκεντρώνει σημεία του νέου προγράμματος που χρήζουν βελτιώσεων ή διευκρινίσεων, ώστε να αποσταλούν στην ΔΑΔ προκειμένου να εξεταστεί η επίλυση τους.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιάννης Κάκκας Γιάννης Ρούσσος