Αναζητήστε

Ανακοίνωση Νο 158

Μετασχηματισμός χωρίς τους εργαζόμενους δε γίνεται!

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας, με θέμα το νέο μοντέλο λειτουργίας του Δικτύου καταστημάτων.

Στη συνάντηση από την πλευρά της Διοίκησης, μας παρουσιάστηκε η νέα δομή των καταστημάτων και ο τρόπος λειτουργίας τους. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, το νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί, είναι εκείνο που πιλοτικά εφαρμόστηκε σε τρία καταστήματα (Κολωνάκι, Λουτράκι και Εθνικής Αμύνης). Σταδιακά θα ανακαινισθεί όμοια προς αυτά, το σύνολο του Δικτύου καταστημάτων.

Στόχευση της Διοίκησης όπως διαφάνηκε στη συνάντηση είναι μεν η διατήρηση μεγαλύτερου αριθμού των καταστημάτων, παραμένει όμως και η στόχευση απομείωσης του αριθμού των εργαζομένων σε αυτά. Την απομείωση αυτή - όπως μας ενημέρωσε - σκοπεύει να την επιτύχει με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας, το οποίο και μας παρουσίασε.

Από την πλευρά μας στη συνάντηση επαναλάβαμε την πάγια θέση μας, ότι ανεξάρτητα από οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχεδιασμό και στρατηγικές αποφάσεις της Διοίκησης, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντικό και να μην αποτελέσει μοχλό πίεσης για την απομάκρυνση εργαζομένων. Δε θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο εξώθησης σε αποχώρηση.

Δηλώσαμε, ότι η νέα δομή των καταστημάτων, είναι μια επιχειρηματική απόφαση, η οποία έχει δοκιμαστεί σε πολύ μικρό δείγμα μέχρι σήμερα και κυρίως δεν έχει λάβει υπ’ όψη της, τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Ο μετασχηματισμός του Δικτύου πρέπει να γίνει σταδιακά και σε επαρκή χρονικό ορίζοντα, λαμβάνοντας υπ’ όψη τόσο τις γεωγραφικές και πελατειακές ιδιαιτερότητες όσο και την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού μοντέλου λειτουργίας.

Πριν ακόμα μετρηθούν και αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της κεντροποίησης διαδικασιών που αφορούν στα καταστήματα, η Τράπεζα προεξοφλεί την ανάγκη για μείωση του προσωπικού στο δίκτυο. Η βελτίωση της λειτουργίας των καταστημάτων που απορρέει από τις νέες διαδικασίες, θα πρέπει να θεωρηθεί παράγοντας ποιοτικού μετασχηματισμού για τους εργαζόμενους και όχι παράγοντας μείωσης θέσεων εργασίας.

Η επιτυχία του νέου μοντέλου εξάλλου, δεν θα έρθει με τη φουτουριστική εσωτερική αρχιτεκτονική, αλλά με ικανοποιημένους μισθολογικά εργαζόμενους που θα εργάζονται σε περιβάλλον ασφάλειας.

Σε αντίθεση με αυτό, βλέπουμε από την πλευρά της Διοίκησης μια ισοπεδωτική στάση στο οργανόγραμμα των καταστημάτων, που διαγράφει εργασιακή εμπειρία και προϋπάρχουσα εξειδίκευση.

Ξεκαθαρίσαμε ότι για εμάς η κορυφαία διεκδίκηση είναι η διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων και η ανταμοιβή της με τους καλύτερους όρους. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα συνεχίσουμε, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση των όρων εργασίας, των δικαιωμάτων και των αμοιβών μας, σύμφωνα με τους όρους των Συλλογικών μας Συμβάσεων από τους οποίους δεσμεύεται για την εφαρμογή τους και η Διοίκηση της Τράπεζας.

Υ.Γ.: Προς διάψευση όσων διέδιδαν ότι θα υπογράφαμε νέο Κανονισμό Εργασίας που θα ήταν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της Τράπεζας για απομείωση προσωπικού, βλέπουμε σήμερα ότι η Διοίκηση συνεχίζει τα σχέδια της με τον υφιστάμενο Κανονισμό σε ισχύ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

Στέλιος Μουλακάκης       Βάιος Νάκος

Go to top